…Η γνώση της ιστορίας της περιοχής μας, της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της γης που μας γαλούχησε, η γνώση της ιστορίας των ανθρώπων που έζησαν εδώ στην περιοχή μας παλαιότερα, με τις παραδόσεις του, τα ήθη και έθιμα, τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους πρέπει να είναι σήμερα για μας μια εσωτερική ανάγκη, για να γνωρίσουμε το παρελθόν, να ακουμπήσουμε σ’ αυτό, για να χτίσουμε καλύτερα το παρόν και το μέλλον μας.
Πριν από δέκα χρόνια σε κάποια συνεδρίαση του Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου Βασιλικής, στο οποίο ήμουν μέλος κι εγώ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Ολοκαύτωμα του χωριού μας και την εκτέλεση των Βασιλικιωτών από τους Γερμανούς το διήμερο 22-24 Σεπτεμβρίου του 1944.
Από τότε μου έγινε έντονη η ιδέα να καταγράψω κάποτε αυτό το σημαντικό γεγονός αλλά και τη γενικότερη ιστορία της Βασιλικής αρχίζοντας από όσο παλαιότερα θα μπορούσα να βρω στοιχεία για τη Βοϊβόντα, το προηγούμενο όνομα του χωριού μας, αλλά και για την Τρυφούνιστα, το παλιό χωριό του Πεκείθε, από το οποίο έφυγαν οι πρώτοι κάτοικοι και ήρθαν στην πλαγιά και ίδρυσαν τη Βοϊβόντα.
Η καταγραφή της ιστορίας της Βασιλικής, έγινε από τότε μια πρόκληση για μένα αλλά και ένα χρέος προς το χωριό μου και τους συγχωριανούς μου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορικής μου έρευνας βασικός μου στόχος ήταν η αλήθεια. Και ο πιο αξιόπιστος μάρτυρας για την ιστορική αλήθεια είναι οι ιστορικές πηγές ή καλύτερα ο συνδυασμός προφορικών και γραπτών μαρτυριών ή η επιβεβαίωση των προφορικών μαρτυριών μέσα από τις ιστορικές πηγές…