• Αν θελήσουμε να συζητήσουμε – ή και απλά να σκεφτούμε – γύρω από τον ρόλο του βιβλίου στη σύγχρονη εποχή των τεχνολογικών επιτευγμάτων και της αλματώδους εξέλιξης των πληροφοριακών μέσων και πηγών, πολλά και συχνά αντικρουόμενα θα εντοπίσουμε. Ωστόσο, και παρά τις όποιες αμφισβητήσεις, για όσους ασκούμε εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό έργο, αλλά βεβαίως όχι μόνο για εμάς, είναι κοινή συνείδηση ότι το βιβλίο αποτελεί αναντικατάστατο μέσο παιδείας, ζωτικό όργανο στη λειτουργία του ψυχοπνευματικού μας κόσμου, όπως και του βιολογικού μηχανισμού.

  Με αυτή την πεποίθηση το 6ο Γυμνάσιο Τρικάλων στόχευσε στη δημιουργία μιας νέας Δανειστικής Βιβλιοθήκης – Αναγνωστηρίου, μέσα στον χώρο του σχολείου, στην αίθουσα που προϋπήρχε για αυτήν τη χρήση και ανακαινίστηκε πλήρως. Έτσι, ένα όνειρο της σχολικής μας κοινότητας έγινε απτή πραγματικότητα. Δημιουργήσαμε έναν χώρο καλαίσθητο και ταυτόχρονα λειτουργικό και επιδιώκουμε να τον εξοπλίσουμε με όλα τα αναγκαία τεχνολογικά μέσα για την πλήρη αξιοποίησή του. Κυρίως όμως, με βιβλία. Πολλά, ωραία, ενδιαφέροντα,"ομιλούντα" βιβλία, για μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, αναγνώστες-λάτρεις του βιβλίου.

  Ας θυμηθούμε, όμως, για λίγο μια φράση του Αθηναίου στρατηγού Νικία στη Σικελία, όπως μας την παραδίδει ο Θουκυδίδης : «Άνδρες γαρ πόλις, και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί». Χρήσιμα, βεβαίως, τα τείχη και τα πλοία, μα "πόλις" δεν είναι μόνο αυτά, πρωτίστως είναι οι ικανοί άνδρες – άνθρωποι, που θα τα επανδρώσουν και θα τα χειριστούν, εξασφαλίζοντας την ύπαρξη της πόλης. Αποτολμώντας μια αναγωγή στον διαχρονικό Θουκυδίδη, βιβλιοθήκες – αναγνωστήρια δεν είναι τόσο οι χώροι, όσο εξοπλισμένοι, προσεγμένοι και ιδιαίτεροι και αν επιτύχει κανείς να είναι, δεν είναι καν τα βιβλία, αν παλιώνουν αχρησιμοποίητα, όσο είναι οι άνθρωποι, που θα τους δώσουν ζωή και θα νοηματοδοτήσουν την ύπαρξή τους. Ένας τέτοιος χώρος επιθυμούμε να γίνει η σχολική μας βιβλιοθήκη, θελκτικός χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων με πνευματικά ενδιαφέροντα, χώρος πολιτισμού, γνώσης και δημιουργικότητας, χώρος εξέλιξης και προόδου, όχι μόνο των μαθητών μας, αλλά και κάθε πνευματικά ενεργού ανθρώπου. Είμαστε διατεθειμένοι – ολόκληρη η σχολική μας κοινότητα – να εργαστούμε και πάλι για τον σκοπό αυτό. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο στόχος αυτός να ευοδωθεί. Τότε το εύ-μορφο Αναγνωστήριό μας θα έχει εκπληρώσει τον προορισμό του.

  Στην υλοποίηση του έργου ανακαίνισης της Σχολικής Βιβλιοθήκης συνεισέφερε χρηματικά η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων και εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες γι’ αυτό. Ευχαριστίες εκφράζουμε και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Μονής, που αγόρασε βιβλία για τη βιβλιοθήκη μας, καθώς και στο βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος για την προσφορά βιβλίων. Συγχαίρουμε, επίσης, τη μαθητική μας κοινότητα, που συγκέντρωσε χρήματα και τα διέθεσε για τον ίδιο σκοπό. Ευχαριστούμε ακόμη όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του στόχου, πρωτίστως δε την κυρία Τζίνα Μπέη, διακοσμήτρια εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, η οποία αφιλοκερδώς και χωρίς να φείδεται χρόνου και κόπου φρόντισε την ποιοτική και αισθητική αρτιότητα του νέου Αναγνωστηρίου μας, σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας του.

  Ο Διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Τρικάλων και ο Σύλλογος Διδασκόντων
Επιλεγμένοι ΣυγγραφείςΠρόσφατα ΒιβλίαΚατηγορίες Βιβλίων

Αναζήτηση

 1. Λογοτεχνία
 2. Γλώσσα
 3. Κοινωνικές επιστήμες
 4. Γεωγραφία-Ιστορία-Αρχαιολογία
 5. Θρησκεία
 6. Καλές και διακοσμητικές τέχνες

next
prev
Дървени летви - колчета http://www.emsien3.com/letvi от ЕМСИЕН-3
Дюшеме http://www.emsien3.com/дюшеме от EMSIEN-3