Τα κτήρια της πόλης μας αποκαλύπτουν την ιστορία τους.

 «Τα κτήρια της πόλης μας αποκαλύπτουν την ιστορία τους»

            Στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτιστικού προγράμματος με θέμα "Γνωρίζω τα κτήρια της πόλης μου – μνημεία πολιτισμού" που υλοποιούμε στο σχολείο μας μαθητές της Γ τάξης, την Τετάρτη 29 Μαρτίου επισκεφθήκαμε τον Μύλο του Ματσόπουλου, το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη, το Κουρσούμ τζαμί και το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

             Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από το Μύλο του Ματσόπουλου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς που αποτέλεσε τον πρώτο κυλινδρόμυλο και το πρώτο  εργοστάσιο  παραγωγής μακαρονιών στη χώρα μας. Ενημερωθήκαμε για το σημαντικό ρόλο του Μύλου στην οικονομική ζωή της περιοχής και τη συμβολή του στην ανάπτυξή  της από την λεπτομερή και ενδιαφέρουσα παρουσίαση της κ. Μαρίας Τόκτορ. Εντυπωσιαστήκαμε επίσης όταν ο κ. Ράπτης  έβαλε σε λειτουργία τις μηχανές.

            Ακολούθησε η γνωριμία μας με το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη. Ένας  χώρος  αφιερωμένος   στον Έλληνα συνθέτη και στιχουργό που με  τη μουσική του τραγούδησε τον πόνο των ανθρώπων, τους πόθους και τους καημούς τους. Γνωρίσαμε με την άρτια και ενδιαφέρουσα  ξενάγηση του κ. Καραγεώργου  στο «σπίτι» της λαϊκής παράδοσης  και μουσικής μια άλλη  όψη της πόλης μας, αυτή του πολιτισμού που βρήκε στέγη σε ένα κτήριο    χτισμένο πάνω από το εντυπωσιακό δίδυμο Οθωμανικό λουτρό - την εξαιρετική ξενάγηση του οποίου έκανε για μας ο κ. Παπαδημητρίου - και  χρησιμοποιήθηκε  ως φυλακή για 100 χρόνια.

             Ένα ακόμη σπάνιο μνημείο, το Κουρσούμ τζαμί με τον μεγαλοπρεπή μολυβοσκέπαστο ημισφαιρικό του θόλο   έφερε στα μάτια μας μνήμες μιας άλλης εποχής και εικόνες από τον πολιτισμό της Ανατολής.   Την ξενάγηση πραγματοποίησαν συμμαθητές μας. Αναφέρθηκαν στην ιστορική περίοδο της ανέγερσης του μνημείου, στην πρόσφατη ανακαίνισή του από το δήμο Τρικκαίων   καθώς και στους τρόπους αξιοποίησής του σήμερα.

            Η ξεχωριστή αυτή περιήγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Και πάλι συμμαθητές μας σε ρόλο ξεναγού μας μίλησαν για την ανέγερση του κτηρίου  και τη συμβολή του στην οικονομική ζωή της περιοχής μας στο παρελθόν αλλά και σήμερα. Στην πλατεία, ο θρυλικός Καρβουνιάρης μας ταξίδεψε στο παρελθόν των σιδηροδρόμων.  

             Ίσως  παράξενο που ακούγεται από μαθητές της πόλης των Τρικάλων αλλά, πραγματικά,   οι περισσότεροι από μας δεν είχαμε επισκεφθεί πολλά από αυτά ούτε μια φορά. Αυτό αποτέλεσε και το μόνο αρνητικό συναίσθημα όσον αφορά την επίσκεψη, το αίσθημα δηλαδή της άγνοιας   που μας έκανε να νιώσουμε λίγο άβολα.  Πάντως, τα μνημεία σίγουρα αξίζει να τα επισκεφθεί κάποιος πόσω μάλλον οι Τρικαλινοί καθώς πίσω από αυτά τα κτίσματα κρύβεται η μεγάλη ιστορία του τόπου μας. Η οικονομική ζωή,  ο πολιτισμός,  η ιστορική  πορεία της πόλης μας. Μια γραφικής πόλης στο κέντρο της Ελλάδας.                           

                                                  

          Οι μαθητές της Γ’ Τάξης του 6ου Γυμνασίου (μέλη της ομάδας).                              

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 04 Μαΐου 2017 08:59
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια
  • 08 Ιουνίου 2017
    Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων μαθητικό περιοδικό  6ός ύλης διοργανώθηκε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Τρικάλων. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Μαΐου, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών που εργάζονται για το περιοδικό, καθώς επίσης και των υπευθύνων εκπαιδευτικών. Κατά την άφιξή μας, η διευθύντρια του σχολείου...
    Πολιτιστικά Προγράμματα
  • 29 Απριλίου 2017
     «Τα κτήρια της πόλης μας αποκαλύπτουν την ιστορία τους»             Στο πλαίσιο υλοποίησης πολιτιστικού προγράμματος με θέμα "Γνωρίζω τα κτήρια της πόλης μου – μνημεία πολιτισμού" που υλοποιούμε στο σχολείο μας μαθητές της Γ τάξης, την Τετάρτη 29 Μαρτίου επισκεφθήκαμε τον Μύλο του Ματσόπουλου, το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη, το...
    Πολιτιστικά Προγράμματα
Дървени летви - колчета http://www.emsien3.com/letvi от ЕМСИЕН-3
Дюшеме http://www.emsien3.com/дюшеме от EMSIEN-3